f Poletna šola Instituta IPAL 2022 - Institut IPALInstitut IPAL

Poletna šola Instituta IPAL 2022

GLOBINSKA DINAMIKA JUNGOVE RDEČE KNJIGE V LUČI METODE IPAL

izkustvena delavnica z dr. Matjažem Regovcem

sreda, 13. julija – nedelja, 17. julija 2022

Tehnike dela na sebi so pomembne ne samo za tiste, ki se šolajo za psihoterapevte in svetovalce, temveč tudi za vse tiste, ki skrbijo za lasten kontinuiran profesionalni razvoj in izpopolnjevanje.

Poletna šola Instituta IPAL 2022 je namenjena vsem, ki želite razumeti globlji pomen in funkcijo dinamike duha časa, duha globine, smrti in preobrazbe, žrtvovanja in prenosa moči, razkroja stare podobe boga ter prepoznavanja kolektivnega boga Vodnarjeve dobe in individualnega boga v vsakodnevnem življenju. To so tematike iz Rdeče knjige, ki nas vodijo na notranje potovanje in s katerimi je možno izboljšati kakovost svojega življenja. Predhodni znanji jungovske psihoanalize in Metode IPAL nista potrebni.

Rdeča knjiga ni samo zbirka in zapis Jungovega notranjega potovanja, na katerega se je podal po svoji ločitvi od Sigmunda Freuda 1913, temveč je to tudi duhovni priročnik, ki uvaja priložnost in okvir za kontinuirano delo na sebi. Če Metodo IPAL, ki smo jo razvijali skoraj 30 let, apliciramo na posamezne tematike, kot se pojavljajo in razvijajo v Jungovem monumentalnem delu, Rdeča knjiga postane uporabna na nov način. Vsako notranje potovanje namreč vsebuje rdečeknjižne elemente globinske dinamike.

Na Institutu IPAL ponovno obujamo tradicijo naših poletnih šol, ki vključujejo bivanje na lokaciji sredi narave in nudijo priložnost za nadaljnje delo na sebi z Metodo IPAL. Vhod v Metodo IPAL je tehnika aktivne imaginacije, s katero bomo poiskali vhod do rdečeknjižnih tematik, ki so pomembne za proces individuacije in oblikovanje individualne podobe boga. Sledita postopka ozemljevanja pridobljenega materiala iz aktivne imaginacije v vsakodnevnem življenju ter nato njuno nadgrajevanje s pomočjo pozicij, to je arhetipskih tirnic v rojstnem kozmogramu (rojstne karte).

Samo z vsemi štirimi dimenzijami cogita, to je psihičnim (aktivna imaginacija), telesnim (ozemeljevanje v povezavi z vsakodnevnim življenjem), intuitivnim (prepoznavanje arhetipskih tirnic s pomočjo kozmograma), ter miselnim cogitom (uvidom, analizo in sintezo), lahko individuum primerno oblikuje, pohitri, se poveže in nadgradi svoje življenjsko delovanje, percepcijo in ustvarjalnost v novo celoto. Ta nova celota pa pomeni novo kakovost življenja in izboljšano sposobnost doseganja svojih življenjskih ciljev znotraj individualnega, kakor tudi skupinskega življenja. Rdečeknjižne tematike bo najprej predstavil predavatelj, nato pa jih bomo obdelovali na izkustven način.

Poleg aktivne imaginacije bomo pri ozemljevanju podob delali tudi s pomočjo risanja in njihovega utelešanja s plastelinom. Delo bo potekalo v dinamiki skupine in v parih.

Bivalo se bo v sobah in apartmajih s po tremi ležišči. Sobe in apartmaji s pogledom na okoliško podeželje vključujejo preprosto pohištvo, nekateri pa imajo tudi lastno kopalnico. Apartmaji nudijo opremljeno manjšo kuhinjo. Delavnica bo potekala zunaj, če bo vreme dovoljevalo, sicer pa v notranjem skupnem prostoru. Delavnica je, zaradi narave dela, ki potrebuje dovolj hermetično okolje, mogoča izključno v bivalni obliki, to je s polno fizično prisotnostjo od začetka do konca delavnice.

 

URNIK

SREDA, 13. julija 2022

Potovanje, prihod, namestitev: od 15h naprej

Uvodno srečanje: 18.30 – 20.45 (3 šolske ure)

ČETRTEK, 14. julija 2022

Sanjska matrica: 7h  – 8.15h

Delavnica: 9h  – 12.30 (4 šolske ure)

Pavza za kosilo in individualno refleksijo

Delavnica: 16.30 – 20h (4 šolske ure)

PETEK, 15. julija 2022

Sanjska matrica: 7h  – 8.15h

Delavnica: 9h – 12.30 (4 šolske ure)

Pavza za kosilo in individualno refleksijo

Delavnica: 16.30  – 20h (4 šolske ure)

SOBOTA, 16. julija 2022

Sanjska matrica: 7h  – 8.15h

Delavnica: 9h  – 12.30 (4 šolske ure)

Pavza za kosilo in individualno refleksijo

Delavnica: 16.30  – 20h (4 šolske ure)

NEDELJA, 17. julija 2022

Sanjska matrica: 7h  – 8.15h

Skupinska refleksija in slovo: 9h – 12.30 (4 šolske ure)

 

Tajništvo Instituta IPAL: 040 518 045 ali info@ipal.si (Alenka Malnar)

Predračun za kotizacijo si lahko izdelate tukaj: https://ipal.si/izdelek/poletna-sola-2022

 

Poletna šola Instituta IPAL 2022 skupno vsebuje 31 ur delavnice. Kotizacija znaša 300€, za vplačila do 3.7.2022 nudimo 10% popust. Poletna šola bo potekala na Dujčevi domačiji v Škofljah (Vremskem britof), domačija je oddaljena 8 minut vožnje z avtom od Divače. Strošek namestitve za 4 nočitve bo znašal po posamezniku cca. 100 € do 150 € in bo točno znan šele po zapolnitvi nastanitvenih mest, poravnatega ga lahko na poletni šoli. Nastanitev v kampu za morebitne družinske člane ali prijatelje je 15 €/dan. Turistična taksa znaša 2 €/dan na osebo.

Na delavnici je prostora za 20 udeležencev. Prijavite se v tajništvu Instituta IPAL. Vračilo vplačane kotizacije v celoti je možno do 30. junija 2022, kasneje pa v polovičnem znesku.

 

Dr. Matjaž Regovec je kvalificirani jungovski psihoanalitik in doktor psiholoških znanosti (UL, mentor: zasl. prof. Janek Musek). Je ustanovitelj Instituta IPAL in povezovalec njegovih tutorjev od leta 1993 ter avtor številnih strokovnih in znanstvenih knjig, ki so prevedene tudi v nekatere druge jezike (angleščino, ruščino, madžarščino, srbščino). Njegovo raziskovalno delo se v zadnjih letih predvsem osredotoča na Rdečo knjigo ter njeno obravnavo v luči Metode IPAL. Prvi seminarji, v okviru katerih je predstavil nekatere ugotovitve svojega večletnega raziskovanja, in ki so spomladi 2022 potekali v Ljubljani ter v Rusiji na tamkajšnjem usposabljanju jungovskih psihoanalitikov, so naleteli na dober sprejem in plodno obdelavo v sproščenem in toplem kolegialnem vzdušju povezane skupine.