fbpx

Projekcije in kompleksi ter njihovo razreševanje v praksi (online predavanje)

12.50

Online ogled predavanja si omogočite tako, da kotizacijo vplačate na naš TRR. Podrobnosti vam bomo poslali z elektronskim sporočilom.

Po prejemu plačila vam bomo poslali povezavo za dostop do YouTube posnetka predavanja. Za dostop boste potrebovali Google račun.

Posnetek vam bo na voljo 8 dni od aktivacije.

Dolžina posnetka: 82 minut

PREDOGLED:

 

Kategorija:

Opis

doc. dr. Matjaž Regovec:

Projekcije in kompleksi ter njihovo razreševanje v praksi

22. 9. 2018 (9:00 - 12:45)

"Psihoanalitična teorija se ukvarja predvsem z zapleti, ki jih povzročajo prenosi lastnih psihičnih vsebin na dogajanje v medčloveških odnosih in na doživljanje drugega. Podlaga za projekcijo je delovanje kompleksov, ki so konglomerati psihičnih vsebin, ki prebivajo v nezavednem in imajo svojo gravitacijo ter dinamiko, s pomočjo katere popačijo naše doživljanje odnosov in drugega. Ampak ali obstaja tudi pozitivni vidik projekcije? Na seminarju si bomo pogledali oba vidika in pokazali, da so projekcije tudi veljaven način, kako živeti svoje življenje. S tem, ko jih analiziramo, tudi rastemo v smislu kakovosti samozavedanja in psihičnega blagostanja. V tem oziru predstavlja znanje, ki nastaja na podlagi analize projekcij, hkrati tudi način kako bolje spoznati samega sebe. Zaradi projekcij zapadamo svetu, v katerem smo, kar pomeni, da podlegamo pričakovanjem pomembnih drugih, skupin in družbe. Skratka, pogledali si bomo tudi kolektivni modus projekcije, ki od nas zahteva »sekundarno kolektivizacijo« in deluje protiindividuacijsko. Projekcije služijo gibanju libida, zato so tudi osnovni način medčloveške alkimije, preobrazbe in naposled tudi razvoja. V astrološki tradiciji projekcijo predstavljata osi ascendent-descendent ter sredina neba-nebesno dno. Z zrcaljenjem omogočamo, da projekcije prepoznavamo in integriramo. Vsebine kompleksov postajajo gradbeni material za novo osebnost, ki se rojeva v psihoterapevtski obravnavi in v življenju. Na delavnici si bomo pogledali primere dela s projekcijami oziroma njihovega razreševanja in integracije v praksi."

*Doc. dr. Matjaž Regovec je doktor psiholoških znanosti, docent na SFU v Ljubljani, kvalificirani jungovski psihoanalitik in psihološki astrolog. Je član Zveze psihoterapevtov Slovenije, avstrijske zveze za analitično psihologijo (ÖGAP) in londonske zveze jungovskih psihoanalitikov (AJA). Leta 1993 je ustanovil Institut IPAL, kjer še danes deluje kot direktor in vodja tutorjev. Alkimijsko študijsko skupino na Institutu IPAL vodi 9 let, na osnovi dela skupin je nastala serija strokovnih knjig Potovanje skozi Jungov Mysterium. Pred tem je s pomočjo javnih predavanj nastala knjiga Psihoanalitična alkimija.

Slika:  Peter Smith, Mirror, Mirror On The Wall, Who's The Fairest Of Them All