fbpx

Predavanje: 'Ali duša potrebuje telo?' -kozmologija in arhetipi v srednjeveškem stavbnem slikarstvu

20.00

Kategorija:

Opis

Nega duše in arhetipska osnova življenja
Javna konferenca ob 30. letnici Instituta IPAL
City Hotel Ljubljana, 2. 12. 2023

 

7.30 Sanjska matrica

Drugo predavanje (10:30- 11:30)

Dragana Van de moortel - Ilić: 'Ali duša potrebuje telo?' - kozmologija in arhetipi v srednjeveškem stavbnem slikarstvu

Vprašanje svetega Maksima Spovednika (581-662) 'Ali duša potrebuje telo?' je del zapletenih patrističnih razprav v zgodnjem krščanskem obdobju, ki trdijo, da ima Kristus dve naravi in ​​dve volji: božjo in človeško. To predavanje povezuje sodobno interpretacijo kozmograma s starokrščanskimi nauki. Skozi številne vizualne primere stenskega slikarstva 14. stoletja se bomo poglobili v globino krščanskih arhetipov, skozi prizore, ki vsebujejo nebesne elemente, kot so personificirani planeti ali zodiak. Kritično bomo analizirali sporočila predstavljenih prizorov: ali nam odpirajo vrata neposredne in individualne transcendence, skozi nebeške sfere do božanskega in nazaj v kreacijo lastne življenjske poti? Poseben poudarek bo na uporabi ikon za doseganje mistične komunikacije z duhovnimi svetovi, kar bo povezano s sodobnimi metodami dela s človekom, vključno z metodo IPAL.

10:00 – 10:30 Odmor za kavo
12:45 – 13:45 Predstavitev Metode IPAL
17:30 – 19:00 Srednja skupina

V ceno vstopnice je vštet zbornik, kava in prigrizek med odmorom ter prisotnost na enem predavanju. Udeležba na sanjski matrici in/ali srednji skupini je brezplačna in odprta za vse udeležence, prav tako tudi predstavitev Metode IPAL.

Cena posameznega predavanja je do konca novembra 15,00 €, na dan dogodka bo 20,00 €. Prejeta vplačila po 30. 11. ne vračamo.

Prijave so možne v tajništvu Instituta IPAL (040 518 045, info@ipal.si) ali v spletni trgovini. Predračun pošljemo po elektronski pošti.

Za prevod iz srbščine bo poskrbljeno.