fbpx

Predavanje 1: Individuacija skozi dvanajst arhetipov ega, duše in sebstva

20.00

Kategorija:

Opis

Nega duše in arhetipska osnova življenja
Javna konferenca ob 30. letnici Instituta IPAL
City Hotel Ljubljana, 2. 12. 2023

7.30 Sanjska matrica
8:45 Nagovor in aktivna imaginacija

Prvo predavanje (9:00 - 10:00)

Mario Baar: Individuacija skozi dvanajst arhetipov ega, duše in sebstva

Ko govorimo o individuaciji, ki jo Carl G. Jung navaja kot specifično razvojno pot, po kateri lahko govorimo o napredku oziroma rasti individuumove duše, je treba poudariti, da njene korenine izhajajo iz pojma kolektivnega nezavednega (t. j. duše v ožjem pomenu besede), kjer imajo svoj sedež arhetipi oziroma pra-vzorci. Arhetipi so univerzalni principi, ki so skupni vsem ljudem, ne glede na civilizacijo, raso ali razvitost neke družbe. Jung je bil prepričan, da arhetipe podedujemo podobno kot podedujemo instinktivne vzorce vedenja. Arhetipi kot »organi duše« ustvarjajo univerzalne pogoje za razvoj in izražanje individuumove osebnosti. Arhetipov je zelo veliko (prek 100), vendar so nekateri bolj pomembni od drugih. Jung je poleg glavnih arhetipov ega, persone, sence, anime / animusa, in sebstva uvedel še nekatere druge arhetipske figure ali podobe, npr: mati, oče, prevarant, junak, modri starec / starka ipd. Kasnejši raziskovalci, kot so: James Hillman, Carolyne Myss, Kurt Gödel in drugi, so iz osnovnih arhetipov izpeljali najpomembnejših dvanajst arhetipskih
figur, s katerimi se na svoji poti individuacije sreča vsak individuum. Od teh dvanajst figur so prvi štirje osnova za razvoj ega (zavesti), drugi štirje so povezani z globljim doživljanjem duše kot take (nezavednega), medtem ko so zadnji štirje povezani s sebstvom (popolno integracijo zavesti in nezavednega). Zanimivo je, da se ti arhetipi po svojih značilnostih lahko primerjajo z lastnostmi planetov v psihološki astrologiji, kar omogoča celovite globinske arhetipske analize individuumove osebnosti.

10:00 – 10:30 Odmor za kavo
12:45 – 13:45 Predstavitev Metode IPAL
17:30 – 19:00 Srednja skupina

V ceno vstopnice je vštet zbornik, kava in prigrizek med odmorom ter prisotnost na enem predavanju. Udeležba na sanjski matrici in/ali srednji skupini je brezplačna in odprta za vse udeležence, prav tako tudi predstavitev Metode IPAL.

Cena posameznega predavanja je do konca novembra 15,00 €, na dan dogodka bo 20,00 €. Prejeta vplačila po 30. 11. ne vračamo.

Prijave so možne v tajništvu Instituta IPAL (040 518 045, info@ipal.si) ali v spletni trgovini. Predračun pošljemo po elektronski pošti