Zoran Leban Trojar: Individuacija – odločitev ali prisila (9. Akademija Instituta IPAL - kotizacija za prvo predavanje)

10.00

Kotizacija vključuje eno predavanje, možno se je udeležiti tudi sanjske matrice in srednje skupine.

Kategorija:

Opis

Prvo predavanje v okviru 9. Akademije Instituta IPAL: “Hoteti ali morati - proces individuacije in njene stranpoti”.

Nedelja, 10. 2. 2018, M hotel, Derčeva 4, Ljubljana

 

9:30 - 10:30 mag. Zoran Leban Trojar: *Individuacija – odločitev ali prisila*

"Stati inu obstati, biti ali ne biti? Kdo je tisti, ki se odloča in o čem se zares odloča?

Individuacija, po “mehkejši” definiciji analitične psihologije proces integriranja nezavednih psihičnih vsebin, ni ne enostaven ne enosmeren proces. V njem ves čas zapuščamo staro in poznano, zapuščamo cono udobja in srečujemo dele sebe, pa tudi družine in družbe, ki niso brez razloga ostali v senci ali celo globoko v temi. V procesu se kuhamo v lastnem soku, se soočamo z dolgimi in neprijetnimi obdobji neudobja in negotovosti, ki so potrebni za soočenja, preboje in spremembe. Z globljimi spremembami lahko izgubljamo socialno mrežo, podporo in razumevanje okolja. Kdo in zakaj bi se v ta proces podal prostovoljno? Večinoma stopimo na to pot zaradi neke težave, ki je postala tako velika in neznosna, da enostavno moramo nekaj spremeniti.

Sama prisila seveda ni dovolj, tudi izven analitične psihologije postaja vse bolj jasno, da je za uspešen proces zdravljenja potrebna zavestna odločitev in iskrena želja. Ko se prebijemo čez prve ovire in se morda umaknejo ali vsaj olajšajo simptomi, zaradi katerih smo se “odločili” nekaj spremeniti, se zmanjša prisila, zaradi katere smo stopili na to pot. Nekdo se tu ustavi, drugi se zavestno “odloči” nadaljevati s procesom.

Vprašanje svobodne ali prisilne odločitve za individuacijo se sicer nanaša na večno neodgovorjeno vprašanje o dejanski stopnji svobodne volje, s katero razpolagamo v življenju, vendar se bom v prispevku ukvarjal bolj z dejavniki, ki vplivajo na potrebo po spremembi (kriza), na način reakcije na krizo (iskanje – neiskanje pomoči, lajšanje simptomov ali globinska sprememba) ter potek individuacije. Brez namena posploševanja bom povezal nekaj različnih individuacijskih poti z astrološkimi dejavniki pripadajočih kart (3 – 4 primere) in tako poskušal osvetliti, zakaj se je nekdo podal na pot individuacije in zakaj se je podal prav na takšno, predvsem pa iskati tiste dejavnike, ki vplivajo na to, ali se in v kakšni meri po začetni prisili oblikuje tudi želja – odločitev po nadaljevanju poti."

 

O predavatelju:
Zoran Leban Trojar, diplomirani ekonomist in magister znanosti z več kot dvajsetletnim stažem v vodenju podjetij, marketingu in oglaševanju, v času 9. Akademije imetnik certifikata Instituta IPAL. V slovenščino je prevedel dve temeljni učni deli avtorja Hansa Dieckmana, in sicer: Kompleksi- diagnostika in terapija v analitični psihologiji ter Metodika analitične psihologije.

 

Cenik za 9. Akademijo Instituta IPAL

Možno je plačati kotizacijo za posamezno predavanje ali celoten dogodek. Plačila na dan dogodka so samo v gotovini.

Kotizacija za eno predavanje: 10,00 €

Celodnevna kotizacija (udeležba in zbornik prispevkov): 30,00 €
Za prejeta plačila do 31. 1. 2019: 25,00 €

Praktična delavnica: 46,00 €
Delavnica za udeležence 9. Akademije: 39,00 €

Celodnevna kotizacija in praktična delavnica po izbiri: 64,00 €

 

Več o 9. Akademiji: https://ipal.si/akademija-2019